Ұлттық неврологиялық бұзылулар мен инсульт институтының ғалымдары тұзды көп қабылдау танымдық бұзылуларды, соның ішінде деменцияны тудыруы мүмкін деген тұжырымға келді.
Зерттеушілер құрамында натрийі көп тағам жейтін тышқандар деменция белгілерін көрсете бастағанын анықтады. Диета ішектердің өзгеруіне, сондай-ақ миға қан ағымының төмендеуіне әкелді, бұл танымдық бұзылыстарға әкелуі мүмкін. Алайда, есте сақтау қабілетінің бұзылуы тау ақуызының жиналуына байланысты екені белгілі болды.
Ми қан айналымының өзгеруі - eNOS ферменті белсенділігінің төмендеуі салдарынан азот тотығының (NO) азаюына байланысты. Қан ағымы азот болған кезде жоғарылайды. Алайда, азот оксиді молекулалық жолға да қатысады, бұл тау-ақуызын түйіншектерге жиналуына жол бермейді. Түйіншектердің жиналуы таопатия деп аталатын және деменцияның дамуына байланысты бірқатар ауруларда байқалады.
Тау-ақуызы кодталған тышқандарда тұзды диетамен деменция белгілері дамыған жоқ.