Қанша сақтансам да, ас әзірлеу кезінде қолымды пышақ жиі кесіп кетеді. Мұндай жағдайда жарақатты қалайша дұрыс таңған жөн?
Ләззат АСЫЛБАЕВА, Алматы қаласы
Пышақ жарақатын алғанда қандай амалдар жасау керектігі жөнінде учаскелік дәрігерлерден толық мағлұмат алуға болады. Пайдалы кеңестердің негізгілері мыналар: қолды пышақ кесіп кеткен кезде, алдымен қанды тоқтатуды ойлау керек. Ол үшін ашық жарақатқа оның көлеміне қарай стерильді дымқыл дәке таңу қажет. Жараға бактериялар қауіп төндірмес үшін дәкені қатты қысып таңған жөн. Біршама уақыттан кейін жарақат орнын абайлап жуып, сутегі тотығы немесе йод ерітіндісі тамызылған дәкемен сүрту керек. Ал оқыс жарақатты ауырсынғаннан мазасызданбау үшін тынышталдыратын дәрі ішуге болады.