Құрамында мырышы көп азық-түлік өнімдері қандай?
Жуырда газеттеріңізде мырыштың пайдасы туралы жазыпсыздар. Ол қандай тамақтарда кездеседі жане қайсысында көбірек екенін айтсаңыздар екен...
Қайрат Рақымбаев, Алматы қаласы
Құрамында мырышы ең көп өнім – устрица. Асқабақ шекілдеуіктері де осы химиялық затқа бай. Мамандардың айтуынша, 45 грамм устрица мен 60 грамм асқабақ шекілдеуігінің құрамындағы мырыш көлемі бірдей. Мырыш дәнді дақылдар құрамында да көп. Адам ұн өнімдерін үнемі қолданады. Демек, адам ағзасы күн сайын мырыш қажеттілігін өтеп тұрады. Дегенмен кейбір ауыр науқасқа ұшыраған адамдар ағзасында бұл жағы кемшін болуы мүмкін. Сондықтан дәрігерлер арнайы рацион ұсынады. Өн бойында мырышы бар өнімдер мыналар (1 келі деп өлшейтін болсақ):
– алма, апельсин, лимон, інжір, грейпфрут, минералды су – 0,25 мг;
– бал – 0,31 мг;
– бүлдірген, қарақат, құрма, көкөністер, теңіз балықтары, сиыр еті, сүт, тазартылған күріш – 2-8 мг;
– бидай, тары, ашытқы, пияз, сарымсақ, тазартылмаған күріш, жұмыртқа – 8-20 мг;
– сұлы және арпа ұны, какао, сірне, жұмыртқа саруызы, қоян еті, жаңғақ, асбұршақ, жасымық, көк шай, құрғақ ашытқы, кальмар – 20-50 мг;
– сиыр бауыры, өзен балықтары – 30-85 мг;
– бидай жармасы, асқабақ пен күнбағыс шекілдеуігі – 130-202 мг.