Жақсы қарбызды азық-түлік базарларынан және жәрмеңкелерден табуға болады. Сатып алған кезде олардың қыртысына назар аударыңыз.
Бұл туралы жемістерді зерттеген мамандар айтты. Тәтті және піскен қарбызды таңдау үшін, оны ұрып көру керек. Піскен қарбыз саңырау дыбыс береді. Үні ақырын шығып, дірілге ұқсайды. Сарапшылардың айтуынша, егер дыбыс саңырау болса, онда қарбыз піскен. Ал егер анық шықса, ол әлі де пісіп үлгермеген.
Сарапшылардың айтуы бойынша, жемісті өсетін жерге жақын жерден сатып алу керек. Дегенмен әркім ондай мүмкіндікке ие болмағандықтан, азық-түлік базарлары мен жәрмеңкелер жақсы балама болады. Сарапшылар супермаркеттерде арзан сапалы қарбыздар жиі кездесетінін атап өтті.
Қарбызды аларды оның қыртысына назар аудару керек. Ол жарылып кетпеген болуы керек. Сондай-ақ жылтырамай, қыртыстанған түрін таңдау керек. Себебі «жылтырап тұрған» қарбыз әлі жетілмегенін көрсетеді. Сарапшылардың айтуынша, қыртысының көп болуы оның дәмділінін білдіреді. Бұған қоса, қарбыздың сары дағына назар салыңыз. Ол сары болса, піскенін білдіреді. Ақ болса, әлі толық піспеген.