Наубайшылар технологтарға қашанғы телміреді?
Қызылордалықтар сапасы төмен нанды талғажау етуге мәжбүр. Осыдан екі жыл бұрын облыс әкімдігінің ұйғарымымен ұндар Қостанайдан әкеліне бастаған болатын. Әкімдіктің әзірге аймақта нан бағасын тұрақтандыруға ұсынатын бірден-бір жолы осы. Ал ас атасын әзірлеушілер болса, арзан ұн табыс көзін арттырмақ тұрмақ, тұтынушы талабын қанағаттандыруға мүмкіндік бермей отыр дегенді айтады. Тіпті, наубайханаларға үлестірілетін ұннан пісірілетін өнімдер өтімсіз болып тұр. Базар бағасынан едәуір төмен бағада әкелінетін ұнды дайындау барысында көптеген қиындықтар туындайтын көрінеді. Пұлы төмен ұннан дайындалатын азық тұтынушы талабын таразылауға мүмкіндік берер емес.
Қызылордадағы наубайханалар мен дүкендерде бір бөлкенің бағасы 40-45 теңгеден сатылуда. Сатушылар нанды қымбаттатып, шеттен әкелетін ұнды шектеу керек дейді. Кәсіпкерлердің кейістік білдіруі облыста нан бағасының қалыпты құнын қамтамасыз ету үшін ҚР Ауыл шаруашылығы министрлігі, “ҚазАгро” Холдинг” АҚ, “Қазақстанның астық өндірушілер одағы” ЗТБ және Қызылорда облысы әкімдігі арасындағы төрт жақты келісімдерінің орнауымен тікелей байланысты. Қол қойылған құжатқа сәйкес, 2012 жылы “Мелькомбинат” Ақ-Бидай” ЖШС-нен облысқа келісі 47 теңгеден 22600 тонна ұн жеткізілген. Өңірге әкелінген ұндар бастапқыда “Аль-Асад” ЖШС мен наубайханаларға, аудандар мен сауда орындарына арзан бағада босатыла бастаған. Ал былтырғы наурыздан бастап “Азық-түлік келісім шарт корпорациясы” ҰК” АҚ тарапынан 22 208,8 тонна 1 сортты ұн аймаққа әкелінген. Биліктегілер бөлке нанның бағасын бірқалыпты сақтап тұруы үшін барлық жағдайды жасауда. Дегенмен, кәсіпкерлердiң бұған көнгісі жоқ. Мәселенің мәнісін аймаққа арнайы шақыртумен келген технологтар түсіндіріп берді. Облыстық ішкі саясат басқармасының пресс-турында тәжірбиелі технологтармен біздер де кездесіп, наубайханада нан пісіру технологиясының жай-жапсарына көз жеткіздік.
Аймаққа арзан бағада ұн жіберіп отырған комбинаттың өкілдері бірнеше аптадан бері өңірде жүр. Олар наубайханадағы нанның пісірілу технологиясымен танысып, мазасыз мүйісті біржақты етуге келген. Өкініштісі сол, біздегі технологтардың тәжірбиесі төмен көрінеді. Қостанайлық технологтар кез келген ұннан сапалы нанды шығаруға болады дегенді айтады. Анығында, біздегі наубайханаларда арнайы технологтар жұмыс жасамайды, көпшілігі өздігінен нан пісіруді үйреніп алған. Осыдан келіп ортақ мәмілелер болмай отыр. Дегенмен, арзан ұнға қатысты барлық сауалдарды өңірге келген технологтар наубайхана кезіп жүріп түсіндірді. Нан цехы өкілдерінің арзан ұнға қатысты арыз-шағымдары негізсіз болып шықты. Кінәрат ұннан емес, наубайхана қызметкерлерінің өздерінен екен.
Ерхан Агибаев, облыстық ауылшаруашылық басқармасы азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету бөлімінің басшысы:
- Қазір біздер Қостанайдан арнайы мамандар шақырттық. Бірнеше күннен бері олар арзан ұннан нарықта өтімді нан өнімдерін қалай жасау керектігін наубайшыларға үйретуде. Арзан ұннан дайындалатын өнімдерді дұрыс дайындау керек. Технологтар тәптіштеп бәрін түсіндіруде. Негізі бізге әкелінетін ұндар анау айтқандай сапасыз емес. Ұндарды наубайшылардың өздері дұрыс дайындамайды екен. Нанды пісіру барысында ұнға қосылатын су мөлшері мен оның температурасын қатаң ескеру керектігін біліп жатырмыз. Аймақтағы наубайханаларда алдағы күндері технологтар тәжірбиелерімен бөлісіп, жеуге жарамды нанды дайындауды біздің наубайшыларға үйретіп кетеді деп сенеміз. Былтырғы қарашада облыс әкімдігі және “Азық-түлік келісім шарт корпорациясы” ҰҚ” АҚ арасында қараша, желтоқсан айларында облысқа тоннасы 42 мың теңгеден 7274 тонна астықпен қамтамасыз етуге меморандумға қол қойылған болатын. Алайда өткен меморандум бойынша бөлінген астықты қоймаларда 563,9 тоннадай көлемін өз мерзімінде тауып бере алмағандықтан, қараша айының 3637 тоннасынан 563,9 тонна астық шегеріліп, нақтысы қарашаға 3073,1 тонна, желтоқсанға 3637 тонна астық, барлығы 6710 тонна бөлініп сатылуда.
Анатолий Маклов, “Кустанайская мукомольная компания» ЖШС-нің өкілі:
- Біздер қызылордалық наубайханаларда өз тәжірбиемізбен бөлісудеміз. Наубайшылар ұнның көтерілмеуіне, ашымауына, күйіп кетуіне арызданады. Ал біздің Қостанайдағы наубайханалар осы ұнмен нан пісіреді. Бірақ сапалы шығады. Бұл ретте, наубайханада жұмыс жасайтын қызметкерлердің нанды пісіруден хабары жоқтығы байқалады. Олар бұрын қымбат ұнмен нан пісірген. Ол сапалы ұн болғандықтан, өздігінен көтеріліп, пісіп шығады. Бірақ бұл сіздерге жеткізіліп жатқан ұнның сапасы төмен деген сөз емес. Тек, наубайшылар дұрыс нан пісірмейді екен. Көбісі ұнға ыстық су құяды. Ашытқыны аз қосады. Су мөлшерін дұрыс сақтамайды. Содан соң бұл ұндарға ешбір майлы қосындылар мен дәмдеуіштер қосудың қажеті жоқ. Осындай қателіктерден нанның сапасы төмендеп тұр. Біз ұнға қымбат бағадағы ұнды араластырмай-ақ, нарықта өтімді өнімді қалай дайындау керектігін үйретудеміз. Біздің тәжірбиелер ұнап жатса, наубайшылар нан пісіру кезінде осы әдіс-тәсілдерді қолдана жатар.
Ләззат Ерназарова, “Қожасов Қ” наубайханасы басшысының орынбасары:
- Алғашында ұндар сапалы болған. 2012 жылдан бері Қостанайдан ұндар әкелініп тұрды. Бірақ жыл басынан бері нанның пісуі мен көтерілуі, жалпы, сапасы төмендей бастады. Содан бері арзан ұнға қымбат ұнды араластырып келдік. Бірақ бұл материалдық шығындарға әкеліп соқтыруда. Егер біздер әкімдік ұсынған қостанайлық ұндарды алмасақ, қымбат ұнды пайдаланамыз. Ал бұл өз кезегінде нанның сауда нүктелерінде сатылу бағасын көтереді. Құрығанда 40-45 теңгеден сатылады. Бірақ әкімдіктегілер нан бағасын көтеруге болмайтындығын, бұл әлеуметтік маңызы жоғары жайт екендігін айтуда. Біздер бастапқыда тәулігіне 6000-6500-ге жуық нан пісіретінбіз. Бірте-бірте сауда дүкендері біздің нандарды алмай қойды. Себебі, пісірілетін нан сапасыз. Мұның барлығы ұнның салдарынан. Қазір небәрі 1500-дей нан пісіреміз. Оның өзінің сапасы төмен. Біздер мүмкіндігімізше тырысып келеміз.
Қазір шеттен келген ұнды тарататын бірден-бір оператор «Қызылорда қаржы компаниясы» ЖШС болып отыр. Бұл мекеме өз кезегінде облыстағы наубайханалардың барлығына дерлік ұн жеткізеді. Технологтардың тәжірбиесімен бөлісу басқосуында осы компанияның өкілдері де болды. Олардың айтуынша, наубайшылар нанды пісіру технологиясын меңгеріп, аймаққа әкелінетін арзан бағадағы ұннан бас тартпағандары жөн дейді.
Н.ЕРБОЛАТ,
www.halyk-gazeti.kz
(Тақырыбы өзгертілген)