Эпидемиологтар Құрбан айт қарсаңында қазақстандықтарға ескерту жасады
Эпидемиологтар мереке кезіндегі сақтық шараларын еске салды, - деп хабарлайды Massaget.kz тілшісі.
Құрбан айтты мерекелеу кезінде Алматының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті өкілдері мал сою және сату пункттерінде санитариялық нормаларды сақтауды ұсынады:
мал сату мен союды ветеринариялық қызметтің рұқсаты және әрбір ауыл шаруашылығы жануарына тиіс ветеринариялық құжаттары бар орындарда жүргізу (вет.төлқұжат, ілеспе құжаттар, құлақ белгілері);
мал союдан кейін қалдықтарды уақтылы зарарсыздандыру және шығару;
жеке гигиена ережелерін қатаң сақтау.
Эпидемиологтардың айтуынша, қазір қалада жедел ішек инфекциясының жағдайлары жиі тіркеліп жатыр. Осыған байланысты, қоғамдық тамақтану орындарында және мешіттерде іс-шараларды өткізу кезінде келесі ережелерге ерекше назар аудару қажет:
тамақтану объектілерінің қызметкерлерінде медициналық тексерулер мен медициналық кітапшалардың болуы;
арнайы киім киіп тамақ дайындау және дәретханаға барар алдында арнайы киімді шешу;
тамақ дайындайтын және тарататын жұмыскерлер денесінің ашық жерлерін тексеретін жауапты адамды анықтау, іріңді жаралар, қолында ұсақ жарақаттар анықталған жағдайда оларды жұмыстан шеттету;
тазалаушыларды тамақ дайындауға және ыдыс жууға жібермеу;
тамақ дайындау технологиясын сақтау;
дайын өнім үшін шикі етке арналған кесу тақталарын, пышақтарды, ыдыстарды пайдаланбау;
тез бұзылатын тағамдарды тұтынудан сақ болыңыз;
шикі өнімдер мен дайын өнімдерді бір сөреде сақтауға болмайды;
өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттардың болуы;
кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан азық-түлік сатып алмауға тырысыңыз.