Азық-түліктерге қойылатын санитарлық талаптар қандай?
Қазіргі кезде дүкен де, дүңгіршек те көп. Менің білгім келгені, сауда орындарынан азық-түлік сатып алғанда қандай санитарлық талаптарға баса назар аударуымыз керек?
Айзада Ибрагимова, Алматы облысы
Түрксіб аудандық МСЭҚБ бас маманы И.Р.ТОҚБЕРГЕНОВА:
– Сауда орындарында азық-түліктерді сатып алмас бұрын өнімнің сақталу мерзіміне, таратылуына көңіл аудару керек. Жылдың ыстық мезгілінде тез бұзылатын өнімдер тоңазытқыштарда сақталуы тиіс.
Сатушы сіздің сұрауыңыз бойынша азық-түлік өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттарды көрсетуге міндетті (сәйкестік сертификаттары, жолдама құжаты). Және сатушының медициналық-санитарлық кітапшасы, арнайы киімі болуы шарт. Жеміс-жидектер ветеринарлық-санитарлық зертханада тексеріліп, өнімдегі пестицидтер мен нитраттардың қалдық мөлшері талапқа сай болған жағдайда ғана сатылуға рұқсат етіледі.
Базарларда сатылатын ет және ет өнімдері, сүт пен сүт өнімдері, балық, жұмыртқа, құс еті, бал және басқа да өнімдер сатуға рұқсат беретін ветеринарлы құжаттармен қамтамасыз етілуі керек.
Сауда орындарында үй жағдайында дайындалған келесі азық-түлік өнімдері сатуға жіберілмейді:
– герметикалық жабылған консервіленген өнімдер, сусындар, жартылай фабрикаттар, ет өнімдері, асшеберлік өнімдер, крем қосылған кондитерлік өнімдер, боялған мұзкәмпиттер, балауса және үйде қайта өңделген саңырауқұлақтар, дәрілік өсімдіктер мен препараттар, тез бұзылатын гастрономиялық өнімдер, пластик бөтелкеге құйылған өсімдік майы.