Гемпшир және суффольк тұқымдарын будандастырған қазақ ғалымдары қой тұқымының жаңа типін шығарды. Оны ерте жетілетін етті бағыттағы қазақ қойы деп атап отыр. Алматы облысының Ақсу ауданындағы «Көктем» шаруа қожалығымен төрт жылдан бері жұмыс істеп келе жатқан Қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының ғалымдары таңғаларлық нәтижеге қол жеткізді.
Алынған төлдің салмағы өзі қатарлы қозылардан анағұрлым артық. Мәселен, кәдімгі ақ қойдың төрт айлық қозысы он үш келі ет берсе, асылтұқымды қозы жиырма келіге дейін таза ет береді. Ал тірідей салмағы елу келіге дейін жетеді. Қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының кіші ғылыми қызметкері Нұрлан Жұмаділлаевтың айтуынша, асылтұқымды қойдың артықшылығы тек бұл емес. «Қой етінің құрамындағы май қабат емес, тамшы түрінде кездеседі. Сондықтан бұл ет диеталық болып есептеледі. Сондай-ақ бұл қой өте өсімтал. 100 аналық 150-160-қа дейін қозы береді. Яғни әр екінші саулық егіз туады. Және қозыларын екі айында бөліп алса, қолдан ұрықтандырылған саулықтан жылына екі рет төл алуға болады»,– деді ол.
Жалпы, гемпшир тұқымы қазақ жеріне сонау 30-жылдары әкелінген. 1965 жылдағы есеп бойынша Қазақстандағы оның саны 62 мыңға жеткен екен. Бірақ Одақ ыдыраған соң, бұл тұқым да тарыдай шашылып кетті. Алматы облысының Ақсу ауданындағы бірлі-жарым «қазақ гемпширін» жинаған шаруа үш жылдың ішінде 200 бас қойды 1500-ге жеткізген. Ұлыбританиядан, Жаңа Зеландиядан алынған суффольк ұрықтарын институт өкілдері осы қазақ гемпширінің жатырына енгізіп, міне, үш жыл қатарынан төл алып отыр. Шаруаға қолдауды «ҚазАгроИнновация» мекемесі көрсетуде.
Айта кетелік, гемпшир де, суффольк та кәдімгі ақ қойға (мериносқа) ұқсайды. Тек гемпширдің сирағы мен басы сарғыш-қоңыр болса, суффольктар қап-қара келеді. Әрі бұл қойдың арқасы жалпақ, сирақтары ұзын да қайратты. «Қыста қарды аршып жайылуға өте бейім» дейді мамандар. Бұлардың қошқарлары 120-140 келіге дейін тартса, саулықтарының тірілей салмағы 70 келіге дейін жетеді. Суффольк таза етті бағыттағы мал болса, гемпшир етті және жүнді. Орта есеппен гемпшир қойы 5-6 келіге дейін жүн береді.
«Көктем» шаруа қожалығының жетекшісі – Алмасбек Садырбаев. Оның айтуынша, жергілікті билік өкілдері шаруашылықты өркендетуге құлықсыз. «Мен жылына 5-6 тонна қой жүнін өткіземін. Соған субсидия алу үшін ауданға барсам, ондағылар анау жоқ, мынау жоқ деп кедергіні қолдан туғызып отыр. Қайта-қайта шапқылаудан шаршадым»,– дейді шаруа. Былтыр қожалық 300-ден астам асылтұқымды қошқар сатқан. Қазір гемпшир мен суффолькқа ТМД елдері тарапынан, тіпті Ираннан да сұраныс түсіп отыр. «Бірақ қойды экспорттауға кедергілер көп. Карантинді бір деңіз, кедендік органдардың кедергісін екі деңіз, одан қала берді, шекарашылардың шаршататыны тағы бар», – дейді шарасыз азамат. Елбасының биылғы халыққа жолдауында үкіметке мал шаруашылығының өзге салаларын, әсіресе қой шаруашылығын дамыту туралы тапсырма бергенін ескерсек, кәсіпкерге кедергіні қолдан туғызып отырғандарға бір түрткі керек-ақ тәрізді.
«Мал өсірсең, қой өсір...»
Последние статьи автора