Тәттілер нарығында «төңкеріс» жасайтын өнім

Тәттілер нарығында  «төңкеріс» жасайтын өнім

Бүгінгі таңда Халықаралық диабет федера­ция­сы­ның мәліметі бойынша әлемде 463 мил­лион адам қант диабетімен ауы­рады. COVID-19 эпи­демиясы қант диабеті (SD) мен семіздіктің кең таралуына бай­ла­ныс­ты денсаулық сақтау саласын орны толмас шы­ғынға ұшыратты. Өйткені мұндай ауруы бар нау­қас­тар­да инфекция ағымы күшейе түседі.

Пандемия тұсында жинақ­тал­ған ғылыми мәліметтер қант диа­беті мен семіздікке шалдыққан науқастар COVID-19 ауруының алдын алуға көп көңіл бөлу ке­рек­тігін көрсетті. Функцио­нал­ды та­мақ өнімдерін өндіруде стевия сияқты шикізат компоненті ма­ңызды орын алады. Оны тамақ өнер­кә­сібінде қолдану қантты ішін­ара ауыстыруға мүм­кіндік береді, бұл дұрыс тамақтану мә­селесін ше­шу үшін өте маңызды.
Әл-Фараби атындағы ҚазҰУ-дың Өсім­діктер биотехнологиясы зерт­­ха­на­сы­ның мамандары «Қа­зақ­стан Республи­касының өнді­ріс­тік саласында іске асыру үшін қант­тың табиғи алмастырушысы – стевияның жап­пай көбею био­тех­но­логиясын әзірлеу» тақы­ры­бында ғылыми жобаны іске асыр­ды. Жоба жетекшісі – б.ғ.к., до­цент Салтанат Асрандинаның айтуынша, стевия (Stevia rebaudiana Bertoni) – көпжылдық, тер­мофильді, шөпті өсімдік. Ол Бразилия мен Парагвайға тән эндемик болып табылады.
– Стевия жапырақтарында дитерпен гликозидтері (DG) син­тез­деледі, олар­дың агликоны стевиол болып табылады. Бұл қо­сылыстар сахарозадан шамамен 300 есе тәтті. Олар төмен кало­рия­лы, уыттылық және мута­ген­дік әсері жоқ. Іс жүзінде адам ағза­сына сіңбейді. DG көмірсулар алма­суының бұзылуынан зардап ше­гетін адамдар үшін, әсіресе қант диабетімен ауыратындар үшін та­ғамға тәтті дәм беруші ре­тінде өте тиімді, өйткені олардың ги­по­гликемиялық қасиеттері бар, – дейді жоба жетекшісі.
Салтанат Шынтайқызының айтуынша, дитерпен гликозид­те­рінің негізгі артық­шы­лық­та­ры: дәмі тәтті, энергети­калық құ­­нар­лығы нөлге тең, қыз­ды­руға, сақ­тауға және мұздатуға, сондай-ақ қыш­қыл­дар мен сіл­ті­лердің әсе­рі­не төзімді, тез ери­ді, тұтыну до­засы аз, ұзақ уақыт қолданған кезде зиянды әсері болмайды жә­не ме­та­болизм процесіне қатысу үшін инсу­лин­ді қажет етпейді.
Стевия компоненттері мета­бо­лизмі бұзылған адамдардың, со­ның ішінде қант диабеті, ате­ро­склероз, семіздік және басқа да ілес­пе аурулары бар адамдардың диетасындағы қантты алмас­ты­ратын қа­сиеттерге ие.
Стевия бауыр мен ұйқы бе­зі­нің қызметіне оң әсер етеді, бала­лар­дағы аллергиялық диа­тез­дерді жояды, ұйқыны жақсартады, физикалық және ақыл-ой қабі­лет­терін арттырады. Стевиозид асқазан-ішек жолында (АІЖ) ойық жараның пайда болуына жол бермейді. Ацетил-салицил қышқылы, бутадион және стевия­мен бірге қабыл­данатын басқа қабынуға қарсы препараттар ас­қазан-ішек жолдарының қа­быр­ға­ларына зиянды әсер етпейді. Көп­теген зерт­теулер нәтижесі көрсеткен­дей, стевияны үнемі қолданған кезде ағзадағы қант, радионуклидтер мен холестерин мөлшері төмендейді, жасуша реге­нерациясы жақсарады, ісік­тер­дің өсуі тежеледі, қан тамыр­ла­ры күшейтіледі, холе­ре­ти­ка­лық, қабынуға қарсы және диу­­ре­тикалық әсерлер де бай­қалады.
Дитерпен гликозидтерін пай­да­лануға жас шектеуі жоқ. Сон­дық­тан оларды балалар мен ересектерге арналған меди­ци­налық тамақтану мақсатында қол­дануға болады. Сондай-ақ жо­ғарыда сипатталған қасиеттерге байланысты стевия тамақ өнер­кә­сібінде, яғни пісіру, көкөністер, жемістер, ет консервілеу кезіндегі тех­но­логиялық процестерде жә­не косме­то­ло­гия­да қолда­ны­лады.


Transparency Market Research жақында тәттілендіргіштер на­ры­ғына 2020-2030 жылдарға ар­нап зерттеу жүргізген. Онда сала жан-жақты талданып, мүм­кін­діктері са­ра­лан­ған. Нәтижесінде әлем­дік тәтті­лен­діргіштер на­ры­ғы 2020 жылы 489 миллиард дол­лар­ға ба­ға­ланады деген долбар жасалған. Болжамға сәйкес, сек­тор 4 па­йыз­дық деңгейде жыл­дық өсім көрсету арқылы 2030 жылға қарай атал­мыш нарық 731 миллиард дол­ларға дейін жетуі мүмкін. Су­сын­дар мен қапта­ма­дағы тағамдарға стевия, сірне, бал, пальма қан­ты, кокос қанты және басқа да өсімдік негізіндегі тәтті­лен­дір­гіштерді қолдану сол өсімдіктер өсетін аймақтардағы нарыққа қол­­жетімді болады. Әрі оның әлемдік нарыққа шығуына ықпал етпек.
Стевия – әлемдегі ең перс­пек­тивалы қар­қын­ды тәттілендіргіш­тер­дің бірі. Ол денсаулыққа қа­уіп­ті канцерогендер мен та­­ғам­дық қоспаларды, Еуропа, АҚШ, Жапония, Канада секілді дамыған елдерде қолдануға ты­йым салынған синтетикалық және жоғары калориялы тәт­ті­лен­дір­гіштерді нарықтан ығыс­ты­ра алады.


2011 жылы стевияны Еуро­одақ елдері ресми түрде тағамдық қоспа ретінде қабылдады. Содан бері Еуропа елдерінде стевия негізінде жасалған жаңа өнімдер тұтынушыларға жол тартты. Мы­салы, алкогольсіз сусындардың әлемдегі ең ірі өндірушісі – Coca-Cola Францияда шығарылған Sprite және Nestea өнімдерінде қанттың орнына 30 пайыз стевия қол­данады. Бұл Еуропалық ко­мис­сия (ЕК) стевияны ресми мақұлдағаннан кейін енгізген ал­ғашқы алып компания болды. Сонымен бірге Сoca-Cola ком­па­ниясына иннова­циялық мүмкін­дік­терді пайдалануға және жаңа сусындар шығаруға жол ашты.
Соңғы жылдары әлемдік та­мақ өнеркәсібі нарығында сте­вия­ны қолдану деңгейі айтар­лық­тай өсті. «Тәтті» өсімдік әлем­­дік аренада тез танымал бо­лып, сусын және тамақ өндірісін жаулай түсуде.
Mintel жаңа өнімдер базасын­да жыл са­йын стевияны пай­да­лана отырып жасалған 450-ге жуық жаңа өнім нарыққа шыға­ры­латынын көруге болады. Ал Grand View Research зерттеуінде стевияның әлемдік нарығы 2024 жылға қарай 556,7 миллион долларға жететіні айтылған. Өзімізге келер болсақ, елімізде 1996 жылы Өсімдіктердің фи­зио­­ло­гиясы, генетикасы және био­ин­женерия инсти­ту­тының қыз­мет­керлері көбейту био­т­ех­но­логиясын әзірлеу және отыр­ғызу материалдарын алу бо­йын­ша жұмыстарды бастаған.


2012-2014 жылдар ара­лы­ғында ҚазҰУ-дың Өсімдіктер био­­тех­нологиясы зертха­на­сы­ның қызметкерлері осы бағытта жүргізілген ғы­лыми жобаны іске асырды.
– Зерттеу нәтижесінде біз in vitro (пробиркада, яғни тірі орга­низм­нен тыс – ред.) мәдениетінде стевияны микроклональды кө­бейту әдістерін таңдадық және өзгерттік. Стевияның физио­ло­гиялық және био­хи­миялық пара­ме­трлеріне жаңа син­тетикалық өсу реттегіш­терінің әсері зерт­телді. Регене­ранттарды ашық жер­ге бейімдеу әдістері оңтай­лан­дырылды.
Дала жағдайында өсірілген өсімдіктердегі стевиозидтің жи­нақ­та­луы мен таралу заң­ды­лық­тары және гликозидтер мөлшері, пиг­мент­тер мөлшері, ақуыз­дар, көмірсулар, дәрумендер мен ми­не­рал­ды элементтер мөлшері анық­талды. Бак­териялардың өсіп, дамуына стевия жапы­рақ­та­рынан алынған сығын­ды­лар­дың биоло­гия­лық белсенділігі баға­лан­ды, – дейді Салтанат Шын­тай­қызы. Жоба же­тек­ші­сі­нің ай­туын­ша, стевия сы­ғын­дыларының физио­ло­гиялық жә­не биохимиялық пара­метр­лерге биологиялық бел­сенділігі зерт­тел­ген. Бұл зертханалық және далалық жағдайларда бидай мен жүгерінің патогендеріне төзім­ді­лікті анықтайды.
– Қазақ ұлттық универ­си­тетінің Агро­био­логиялық стан­ция­­сы­ның тәжірибе­лік алқаптар базасында стевия өнімі (жа­пы­рақтары) өсіріліп, жиналды. Тү­йір­шік­тел­ген қантты стевия жа­пы­рағынан алынған ұнтаққа ауыстыра отырып, ұннан жасал­ған кондитерлік өнімдердің бір­неше түріне тұжырымдама, тех­но­­логиялық нұс­қау­лықтар мен рецептуралар әзірленді. Олардың қатарында пастила, «қы­­тыр­лақ нан», Бионан – «Минус аппетит», «Плюс стевия» емдік-профи­лак­тикалық бальзамы, «Плюс стевия» пробиотикалық наны, «Құрт плюс стевия» өсімдік-сүт өнімдері бар. Жоба аясында ғылыми мақа­ла­лар мен тезистер жарияланды. Бес инно­ва­циялық патент алын­ды, – дейді Салтанат Асрандина.


Соңғы кездері қант диа­бе­ті­мен сырқат­танушылардың өсіп келе жатқаны жасырын емес. Қа­зақ­станның экология­лық проб­ле­­малары да бұқара халықтың денсаулығына кері әсер етіп отыр. Ал тамақтану саласында елеу­лі өзгерістерге бастайтын тәт­ті­лендіргіш-стевияның жаңа, табиғи көзі туралы көпшілік ха­барсыз. Әлі күнге дейін Қазақ­стан­да стевиясы бар емдік өнім­дердің жаппай өндірісі жолға қойылмаған. Отандық шикізат­тың жоқтығынан біздің өнер­кә­сіп импорттық стевияға бағ­дар­ланған. Не­­гізгі бәсе­ке­лестер – АҚШ, Қытай және Ресей сияқты шетелдік компаниялар. Отандық тұтынушылар үшін табиғи қантты алмас­тыр­ғыш­тары бар азық-түлік өнімдерінің құ­ны жоғары.
Қазақстанның жағдайына бе­йім­делген стевия сорттарының жоқ­тығы аймақта осы дақылдың таралуын және ауыл шаруа­шы­лығы өндірісіне енгізілуі кешеуіл­дей­тіні сөзсіз. Демек, қазір рес­пуб­лика халқын осындай тамақ өнім­де­рімен қамтамасыз етуге жағдай жасайтын кез келіп жетті.


Осыған байланысты бүгінгі күні Өсім­дік­т­ер биотехнологиясы зертхана­сының қызметкерлері Қазақстанның оңтүстік аудан­да­рын­да жерсіндіру үшін стевиядан өнім алу технологиясын әзірлеу бойынша жұмыстар жалғасын табуда. Сондай-ақ ҚазҰУ ма­ман­дары Алматы технологиялық уни­верси­тетінің ғалым­дарымен бірлесіп, тағамдық құндылығы жоғары және емдік-профи­лакти­ка­лық сте­виямен байытылған функ­ционалдық мақсаттағы «жа­ңа буын» тамақ өнімдерін да­йын­дау технологиясын әзірлеу бо­йын­ша ғылыми зерттеулер жүр­­гізілуде.
Осы мақсатта тамақ өнім­де­рін дайындау технологиясын әзірлеу халықты сауық­ты­руға бағытталмақ. Сондай-ақ азық-түлік қауіп­­сіз­дігін қамтамасыз етіп, осы бағыт­тағы проб­ле­ма­ларды шешуге елеулі үлес қо­сады.

Кәмила ДҮЙСЕН

Автор
Последние статьи автора
Назван точный исход матча КХЛ "Барыс" - "Салават Юлаев"
Назван точный исход матча КХЛ "Барыс" - "Салават Юлаев"
Кадрлық резерв. Ол қай жағдайда компанияны құтқарады, ал қашан қызметкерлерге теріс ықпал етеді?
Кадрлық резерв. Ол қай жағдайда компанияны құтқарады, ал қашан қызметкерлерге теріс ықпал етеді?
Цифра
50
50 км/ч – именно с такой средней скоростью промчался вчера по афинской трассе Вячеслав Екимов

50 км/ч – именно с такой средней скоростью промчался вчера по афинской трассе Вячеслав Екимов, чтобы завоевать серебро в велогонке с раздельным стартом.
1900
Году

Бокс был узаконен как вид спорта
2,5
ГРАММА

Масса мячика для игры в настольный теннис
5
Олимпийских колец

символизируют единство пяти континентов, хотя ни одно из них не является символом какого-то конкретного континента. Цвета колец — синий, красный, желтый, зеленый, черный, — были выбраны, как наиболее часто встречающиеся на флагах государств мира.
130
км/час

С такой скоростью летит мяч, после удара профессионального волейболиста