Нутрициолог Ольга Ильичева балалар үшін, әсіресе мектеп жасына дейінгі балалар үшін ең қауіпті өнімдерді атады. Ол балаларға зиянды өнімдер туралы Лента.ру сайтына берген сұхбатында айтты, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Ол балалардың ересектерден физиологиялық айырмашылықтары өте көп екенін атап өтті: оларда ас қорыту процестері әртүрлі және иммунитет жеткіліксіз дамыған. Кейбір өнімдер әсіресе ерте жастағы балалар үшін өте маңызды.
Сарапшы ең қауіпті өнім деп қантты атады. Американдық ғалымдардың зерттеулеріне сілтеме жасай отырып, Ильичева төрт-алты сағат ішінде төрт қасық қант баланың иммунитетін төмендететінін айтты. Қант нейтрофилдердің вирустар мен бактерияларды сіңіру қабілетін тежейді және денені инфекцияға сезімтал етеді. Ал иммунитет фруктоза, глюкоза, бал немесе жеміс шырыны болсын, қанттың кез-келген түріне бірдей әсер етеді.
"Сондықтан балаға теріс әсер ету үшін екінші орында жеміс шырындары. Мысалы, бір стақан жүзім шырынын құрамында шамамен 30 грамм немесе үш ас қасық қант бар. Артық бал немесе құрма балаға да пайда әкелмейді", - деп ескертті нутрициолог ата-аналарға.
Сарапшының айтуынша, кондитерлік өнімдердегі классикалық ақ қант көңіл-күйдің өзгеруіне, көңіл-күйдің өзгеруіне және гиперактивтілікке әкелуі мүмкін. Қандағы қант деңгейінің күрт артуы инсулиннің шығарылуына әкеледі, ал қарапайым көмірсулар көп болған кезде ол көп өндіріледі.
"Үшінші орынға "балалар десерттерін" қоюға болады: шоколадты глазурдегі сүзбе ірімшіктері. Өндірушілер сүзбе мен оның құрамындағы кальцийдің тістері мен сүйектеріне пайдасы туралы айта алады, бірақ құрамында ірімшік әдетте қанттың 40 пайызына дейін, ал глазурь пальма майы қосылған төмен сапалы шоколадтан жасалады. 100 грамм сүзбе ішінен бала күнделікті кальций мөлшерінің 10 пайызын алады, бірақ жартысынан көбі май мен қант болатын 40 грамм сүзбе ішінен кальций сіңіре алмайды", - деп қосты маман.
Кальций артық маймен бірге ішекте ерімейтін сабындарға айналады және денеден шығарылады. Өнімнің құрамындағы бірдей қант теріс әсерлерді бейтараптандыру үшін баланың денесінен кальций мен магнийді белсенді түрде кетіреді, дейді нутрициолог.
Ольга Ильичева балаларға арналған зиянды өнімдер рейтингісіне фри картобын да енгізді.
"Бұл баланың ас қорыту жүйесін шамадан тыс жүктейді, ұйқы безінің қабынуын тудыруы мүмкін. Сонымен қатар, тамақтанудағы картоп сульфиттермен қараңғыланудан өңделеді және олар аллергия тудыруы мүмкін", - деді маман.
Балаларды дәмді нәрсемен еркелеткісі келетін ата-аналарға маман кероб пен аз мөлшерде құрма немесе кептірілген өрік қосылған жаңғақтар мен кокос жаңғақтарынан жасалған үйдегі тәттілерге кеңес береді. Талшық пен пайдалы майлар фруктозаның зиянын жояды және баланың миына тамақ береді, деп түсіндірді дәрігер.
"Тағы бір пайдалы балама — кэроб шоколады. Оның табиғи тәтті дәмі бар. Егер какао майына аллергия болмаса, бұл қуат беретін пайдалы тәттілік. Қуырылған картопқа балама тәтті паприка қосылған пеште пісірілген картоп немесе тәтті картоп кесектері болады. Бүкіл отбасын дәмді және пайдалы тағаммен қуантыңыз", - деді Ольга Ильичева.