Диетолог Эльвира Галимзянова тегін әдістерді қолдана отырып, ас қорыту жұмысын қалай жақсарту керектігін айтты. UfacityNews.ru сайтына берген сұхбатында ол тамақты неге 32 рет шайнау керектігін, сондай-ақ жаман көңіл-күйде тамақтанудың дұрыс емес екенін түсіндірді, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
Дәрігер ең алдымен тамақ гигиенасына назар аударуға кеңес береді. Дәрігер асқазан-ішек жолын қалпына келтіруді психоэмоционалды жағдайды реттеуден бастауға кеңес береді.
"Көңіл күйдің бұзылуы, реніш, ашулану, қызғаныш сәттерінде стресс гормондары шығарылады, олар асқазан-ішек жолдарының бұлшықеттері мен мүшелерін қысады. Нәтижесінде тамақ дұрыс бөлінбейді", - дейді Галимзянова.
Дәрігер сондай-ақ қатты стресстен кейін тамақтануды кейінге қалдырып, медитация жасау немесе тыныс алу тәжірибесін жасау, содан кейін барып жақсы көңіл-күйде тамақтану дұрыс болатынын жеткізді.
Дәрігер сонымен қатар тағамды дұрыс шайнаудың маңыздылығына назар аударады.
"Ас қорыту ауызда басталады. Жақсылап шайнау - бұл тағамды бөлу үшін өңдеудің бірінші кезеңі", - деп түсіндіреді маман. Тамақты жақсы сіңіру үшін сарапшы тамақты емдік шайнау тәжірибесіне ауысып, әр бөлікті кем дегенде отыз екі рет шайнауға кеңес береді.
Гилемзянова алаңдаушылықсыз тамақ ішудің ерекше маңыздылығын атап өтті.
"Тамақты тыныштықта, алаңдаушылықсыз ішіңіз. Теледидар көру, гаджеттерге берілу, кітаптар мен газеттер оқу миды алаңдатады. Біріншіден, ол ферменттердің пайда болуына сигнал бермейді, екіншіден, тамақты сіңдіру сигналдарын алмайды. Осының салдарынан сіз артық тамақ ішіп қоясыз", - деп түйіндеді диетолог.