Жұмыртқаны сақтауға қандай талап қойылады?
Азық-түлік өндірумен және сатумен айналысатын компанияда қызмет етемін. Биыл өндірісімізде құс өнімдері пайда болды, соған байланысты қарапайым мәселеге тап болдық: жұмыртқа өнімдеріне байланысты қандай санитарлық құжаттар бар және, жалпы, жұмыртқаларды сақтауға қатысты талаптар қандай?
Тамара ӘБІЛЕВА, Алматы қаласы
Санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау қызметі мамандарының мәліметінше, жұмыртқа өнімдерінің санитарлық жағдайы ҚР Үкіметінің қаулысымен бекітілген «Азық-түлік саудасы нысандарын құру, күтіп ұстау және пайдалануға арналған санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» атты ережеге сәйкес анықталады. Сауда орындары базасында жұмыртқа өнімдері бүлінбеген таза ыдыста сақталуы керек және сапасы мен қауіпсіздігіне қатысты нормативтік құжаттарының болуы міндетті. Қораптағы жұмыртқалар еденге жанаспайтын биіктікте 20°С-тан аспайтын температурада, 65-70%-дық салыстырмалы ылғалдылықта сақталады. Екі аптадан ұзақ уақытқа сақтау үшін тоңазытқышты пайдалану керек. «Азықтық тауық жұмыртқасы» стандартына сәйкес, сауда орындарында оның қорабында сортталған уақыты, сақтау мерзімі көрсетіледі. Жұмыртқа тез бұзылатын тағамдардың екінші тобына жатады. Толық мәліметті санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау қызметінен алу қажет.