Тұтынылатын қант көлемін 5%-ке дейін азайту ағзаға пайдалы. Бір күнде тұтынатын қант көлемін мейлінше азайтқан немесе одан түбегейлі бас тартқан жағдайда ағзада қандай өзгеріс болатыны туралы Sputnik Қазақстан дерекқорынан оқыңыз.
Рациондағы қант мөлшері бір тәулікте тұтынылатын калорияның 10%-інен аспауы керек. Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы осындай дерек ұсынды.
Қандай өнім құрамында қант бар
Диетологтар көп адам қант тек таза түрінде немесе кәмпит құрамында ғана болады деп қателесетінін айтады. Ал шындығында қантты күнделікті жеп жүрген көп өнімнен кездестіруге болады. Мысалы, жеміс йогурты, сүзбе, соус, шұжық, консервіленген, кондитерлік өнім, шырын. Осыған байланысты қантты мүлде тұтынбау мүмкін емес. Бұл екінің бірінің қолынан келе бермейтін іс.
Себебі бастапқыда қанттан толық бас тарту адамға жағымсыз көңіл-күй сыйлайды.
Қант жеуді аяқасты тоқтатса не болады
Тазартылған қантты тұтыну кезінде мида серотонин мен дофамин деп аталатын ләззат алу гормондары бөлінеді. Тәтті де есірткі секілді тәуелділік тудырады. Ал одан бас тарту мыналардың пайда болуына әсер етеді:
ашушаңдық, селқостық, мазасыздық сезімі;
жұмысқа деген немқұрайлылық, тез шаршау;
бас ауруы;
ұйқысыздық;
бұлшықеттің ауырсынуы;
тамақтану режимінің бұзылуы – таңғы, түскі және кешкі ас уақытында адамда тәбет болмайды да, беймезгіл уақытта тәтті тағам жеуге деген құмарлық туындайды.
Сарапшылар атап өткендей, глюкозаны мәзірден бірден және толық алып тастауға болмайды – ол көмірсулардың қалыпты алмасуын жүргізу үшін ағзаға қажет. Егер ол бұзылса, жұмысқа қабілеттілік төмендейді. Қорек қабылдамаған ми жасушалары баяу жұмыс істейді, адамның бір нәрсеге зейін тоқтатуы, өз ойын жеткізу және жаңа идеялар ойлап табуы қиындайды. Ашушаңдық пен мазасыздық пайда болады. Бірақ тәтті десерт жесе, артынша-ақ бойында күш-қуат сезініп көңіл-күйі көтеріледі.