Күйдіргі ауруының алғашқы белгілері және одан сақтану жолдары қандай? Күйдіргі жұқтыру қаупі бар жерлердің кадастры туралы мәліметті қайдан алуға болады?
Рахым САРМАНОВ, Шығыс Қазақстан облысы
Ақылбек МЫРЗАБЕКОВ, МСЭҚК Санэпидсараптама және мониторинг ғылыми-тәжірибелік орталығы карантиндік және аса қауіпті аурулар мониторингі бөлімінің дәрігер-эпидемиологі:
– Аурудың алғашқы белгілері ауру жұқтырған соң бірнеше сағаттан бастап, ары кеткенде сегіз күн арасында біліне бастайды. Науқастың ыстығы көтеріліп, ауру қоздырғышы енген жердегі терісі қышып, қызыл дақ пайда болады. Кейін үлкейіп, беті күлдіреп, қара-қошқылданады. Екі-үш күннен кейін, жиектері қызарып, ортасында көмірдей қара дағы бар, қан мен сарысуы бөлінген, іріңсіз жараға айналады. Жара ине сұқсаң да ауырмайды. Ал қоздырғыш адам денесіне асқазан арқылы немесе өкпе арқылы енген жағдайда науқастың температурасы қатты көтеріліп, іштен қан кетеді. Күйдіргіден сақтану жолдары:
– Мал ауырған жағдайда ауру малды бөлек ұстап немесе малды лажсыз бауыздағанда мал дәрігерлеріне хабарлау керек. Меншіктегі мал басын жасырмай, жыл сайын уақтылы барлық малды сібір жарасына қарсы ектіру керек. Күйдіргі жұқтыру қаупі жоғары елді мекендердегі мал жайылымдарынан, суаттардан малды аулақ баққан дұрыс.
– Мал не болмаса етті тек арнайы ет сататын жерлерден, мал дәрігерлерінің бақылауынан өткізілген орындардан алу керек және сатушылардан арнайы анықтама талап етіңіздер.
– Санитарлық-эпидемиологиялық және ветеринарлық-санитарлық ережесі мен нормаларына сәйкес, күйдіргінің топырақты ошақтарына өте жақын аумақтардың жер учаскелерін жалға беруге, жекеменшікке сатуға, бау-бақша үшін немесе өзге мақсатта пайдалануға болмайды.
Күйдіргінің алғашқы белгілері мен одан сақтану жолдары
Последние статьи автора