Саңырауқұлақ өсіруге неге самарқаумыз?

Ауыл шаруашылығын­дағы ешкі секілді енші бұйыр­май тұрған тағы бір сала бар. Ол – не өсім­дік қатарында, не дәнді-дақыл есебінде жоқ саңы­рау­құлақ. Өсімдік шаруа­шы­лығында заты түгіл, аты қолданылмайтын саңы­рауқұлақты өзге шөп-ша­лам­мен қатар күнде жеп жүрсек те, ауыл шаруашы­лығы өнімде­рінің тізіміне енбепті. Саңырау­құлақ – дамы­ған елдерде дара сала. Әлем елдері әжептәуір әспеттеп отырған бұл шаруаның қазаққа несі жат сонда? Той-томалақ, кафе-мейрамханаларда содан күнде салат жейтін қазақтың асқазаны саңырауқұлақпен әлдеқашан танысып, достасып алған. Ендеше, бұл шараушылықты дамыту неге кенже қалып отыр?
Саңырауқұлақ дегенде, шыны керек, есімізге Ғабеңнің «Талпақ танауы» келе­ті­нін қайтерсіз. Әйтсе де талпақ танаудың саң­ырауқұлаққа қарағанда «бағы» бар екен. Ол қазақтың төрт түлігінің қатарына ен­бесе де, ауыл шаруашылығына «бесін­ші» болып баса-көктеп кіріп, отауын құ­рып, уығын шаншып алған.
Ғалымдардың айтуынша, ХХІ ғасыр­да­ғы адамзаттың алдында тамақпен қам­ты­лу, қоршаған ортаның ластануы, адам­ ден­саулығының төмендеуі секілді өзекті проблемалар тұр. Саңырауқұлақтың жеті атасын түгендеп жүрген зерттеушілер мұнша мәселенің бір шешімі саңырау­құ­лақта деп отыр. Яғни саңырауқұлақ шар­уа­шы­лығын дамыту арқылы тамағымыз тоқ, деніміз сау, ауамыз саф болмақ.
Тізімде жоқ, тірлікте бар тамақ
Бүгінде жеуге жарамды саңырауқұлақ­тардың дүниежүзіндегі өндірісі жылына 5 млн тоннаны құрайды екен. Соңғы 20 жыл іш­інде ол 13-18 пайызға өсіп отырса ке­рек. Бұл шаруашылықта да бірінші орын­ды Қытай иеленіпті. Одан кейін алпауыт АҚШ, Жапония, Франция, Таиланд, Гер­мания, Польша, Канада. Венгрия да бұ­лар­дан қалыс қалған жоқ. Көрші Ресейде де жылына 6 мың тонна саңырауқұлақ шы­ғаруды кәдімгідей жолға қойған.
Саңырауқұлақ өсіру шаруашылығы да­мы­ған елдерде оны тұтыну жылына жан ба­сына шаққанда 2,5 келіні құраса, ТМД елдерінде, соның ішін­де біздің елде 100 грам­нан ғана келеді екен. Бізде саңырау­құлақ шаруашылығы са­ла болмақ түгіл, ауыл шаруашылығы өн­ім­дерінің тізіміне енбей тұр.
Алпысбай Рахымжанов, Қарағанды об­лыстық ауыл шаруашылығы басқармасы­ның бөлім бастығы:
– Бізде саңырауқұлақпен айналысатын заңды тұлғалар, шаруашылықтар жоқ. Же­келеген адамдар өздері өсіріп, іске асырып жатады. Ал ол нақты бір салаға жат­пайды. Ауыл шаруашылығы өнімдері­нің тізімінде де жоқ. Сондықтан оны дамы­тып, өсіруге мемлекеттік қолдау ретінде қар­жы-қаражат та қарастырылмаған.

Әрине, кей аймақтарда бұл салаға аз­да­ған бетбұрыс бар. Деректер «Алматы­да, Көкшетауда мұнымен айналысатындар көптеп кездеседі» дейді, бірақ жеке адам­дар. Тіпті былтырғы жылы «Алматы облы­сында «Бизнестің жол картасы-2020» бағ­дарламасы арқылы саңырауқұлақ өсіру са­ласы жолға қойылды деген сүйінші ха­бар да тарап кеткен. Ал одан кейінгісін ес­тімедік.
Саңырауқұлақ жаңа өндіріске жол ашады
Етпен оразасын ашып, ет жеп ұйықтай­тын қазақ үшін саңырауқұлақ ас еместей кө­рінер. Бірақ бүгінде бұған сұраныс көп. Тіпті қайсыбір елдер белгілі бір деңгейде са­ңырауқұлақ өсірудің жекелеген салала­ры­на мамандануға бет бұрыпты. Мәселен, саңырауқұлақ өсіруге қажетті тыңайтқыш (компост) өсіруде Еуропада Голландия ал­дына жан салмай тұр. Ал Франция, Ита­лия, Голландия, Венгрия саңырауқұлақ ми­це­лийін өндірумен айналысады. Міне, аң­ғарғанымыздай, бір саңырауқұлақтың өзі бірнеше бағыттың өріс алуына ықпал етіп отыр.
Жеуге жарамды саңырауқұлақтардың екпінді дамуын оны өндірушілер бірнеше фактормен байланыстырады. Бірінші­ден, саңырауқұлақ өсіру шаруашылығы дамы­ған елдерде ол ауыл шаруашылығындағы жоғары өнім беруші сала болып саналады. Екіншіден, ол – ақуыздың, көптеген дәру­мен­нің, дә­рі­лік заттардың қайнар көзі. Үшін­шіден, са­ңы­рауқұлақ өсіру үшін ауыл, орман шар­уашылығының және қайта өң­деу­ші өнер­кәсіптің қалдықтары қолданы­лады.
Сөйтіп, бір мезгілде тамақпен қамту, дәрі-дәрмекпен жабдықтау және қалдық­тарды әжетке жарату мәселелері өз-өзінен шешіліп шыға келеді. Бұл – қалдықсыз өнді­ріс. Өйткені саңырауқұлақтар табиғат­та зат айналымына қатысады, әртүрлі қал­дықтарды ыдыратып, шірітіп, топырақ құ­нар­лылығын арттырады. Сондай-ақ қауіп­ті аурулардың таралмауына пайдасын тигізеді. Қазір 70 елде қозықұйрық, жазғы түбіртек егу жолға қойылған. Одан жы­лына 14 млрд АҚШ доллары көлемінде қосымша табыс тауып отыр.
1 келі саңырауқұлақ – 1 келі ет
Осыдан бірнеше жыл бұрын Қараған­ды­да саңырауқұлақ өсірумен айналысқан Ер­мек Тұяқбаев өзі өсіретін саңырауқұлақ­тар­дан айына 1 тонна өнім алып отырған еді.
«Әдеттегі орман-тоғайдан жиналатын саңырауқұлақтарға қарағанда, жасанды жолмен өсірілетін бұл саңырауқұлақтардың басымдықтары баршылық. Біріншіден, таза, екіншіден, дайындалуы да жедел. Бар-жоғы 5-ақ минут. Ал кәдімгі орман­ның саңырауқұлағын кем дегенде жарты са­ғатқа таяу қайнату керек», – деген еді саңы­рауқұлақ бағбаны.
Адам ағзасына тигізер септігі зор екені ғылыми түрде дәлелденген. Оның 1 келісі 1 келі етті алмастырады екен. Сондай-ақ ағ­за­дағы тұнып қалған ауыр метал­дарды, радиоактивті элементтерді шыға­рады. Мұны бір деп қойыңыз. Екіншіден, қар­таю процесін кешеуілдетеді. Жаман ауру­лардың алдын алуға ықпал етеді. Бұл – үш. Асқазан-ішек жұмысын жақсартады – төрт, тағысын-тағылар. Бұл медицина­лық тұрғыдан алғанда.
Саңырауқұлаққа неге саңыраумыз?
Ес білгелі қазы-қарта, жал-жая жеп үй­ренген қазекемнің шөп-шаламға аса құнт қоймайтыны рас. Алайда білгенге бұл бе­кер-ақ. Қазақтар тағам деп қарамайтын шөп-­шаламның пайдасы қай жағы­нан болсын орасан. Картоп, қырыққабат, қызылша т.б. секілді саңырауқұлақ та – ауыл шар­уашылығы өнімі. Бірақ ресми олай есептеліп отырған жоқ. Сондықтан да саңы­рауқұлақтың елімізде бабы мен бағы болмай тұр.
Нарықтық экономикада негізгі талап үшеу-ақ. Не өндіру керек? Қалай өндіру ке­рек? Кімге және қанша өндіру керек? Осы үшеуінің үдесінен шыққанда ғана өнім өндіруші бәсекеге қабілетті болмақ. Тауар сұраныстан тууы шарт. Бүгінде сон­дай сұранысы мол тауардың бірі – саңы­рауқұлақ. Қазақ жат көргенімен, экономи­ка оны қош көріп отыр.

Дерек
Саңырауқұлақтардың құрамы ферментке бай. Жеуге жарамды саңырауқұлақтар құрамында 80-90% су, 2-4%-ға жуық нәруыз, 1%-ға жуық май болады. Өте қажетті дәрілер өндіруде де маңызы зор. Зиянды бактериялардың өсуін тежейтін дәрілер антибиотиктер деп аталады. Саңырауқұлақтардан өсімдікті тез өсіретін белсенді зат гибереллин алынады. Зең саңырауқұлағынан пенициллин антибиотигі алынады. Аспергилден лимон қышқылы өндіріліп, медицинада, өнеркәсіпте кеңінен қолданылады.

Автор
Последние статьи автора
Кадрлық резерв. Ол қай жағдайда компанияны құтқарады, ал қашан қызметкерлерге теріс ықпал етеді?
Қайтыс болған адамның заттарын сақтауға бола ма?
Цифра
50
50 км/ч – именно с такой средней скоростью промчался вчера по афинской трассе Вячеслав Екимов

50 км/ч – именно с такой средней скоростью промчался вчера по афинской трассе Вячеслав Екимов, чтобы завоевать серебро в велогонке с раздельным стартом.
1900
Году

Бокс был узаконен как вид спорта
2,5
ГРАММА

Масса мячика для игры в настольный теннис
5
Олимпийских колец

символизируют единство пяти континентов, хотя ни одно из них не является символом какого-то конкретного континента. Цвета колец — синий, красный, желтый, зеленый, черный, — были выбраны, как наиболее часто встречающиеся на флагах государств мира.
130
км/час

С такой скоростью летит мяч, после удара профессионального волейболиста