Финляндияның Marttaliitto шаруашылығын дамыту ұйымының директоры Эмми Туовинен тоңазытқышға қоюға болмайтын өнімдерді атады, деп хабарлайды Stan.kz ақпарат агенттігі.
"Тоңазытқышта суықта сақтауды қажет етпейтін немесе суықтан немесе ылғалдан бүлінетін өнімдерді ұстамаңыз", - деді ол. 
 
Туовиненнің айтуынша, құрғақ тағамдарды шкафта, ал ылғалды тағамдарды тоңазытқышта ұстаған дұрыс. Мысалы, бульон текшелері суықта дәмін жоғалтады және ылғалданады. 
"Ашылғанға дейін - ашылғаннан кейін" ережесін есте ұстаған да жөн. Ашылғаннан кейін өнімді суыққа салу керек болған кезде қаптамаға жазады.
Құрғақ және салқын жер өсімдік майына жақсы сәйкес келеді, бірақ сірке суын тек бөлме температурасында ұстау керек.
Туовинен дүкендерде тағамның қалай сақталатынына назар аударуға кеңес берді. Мысалы, сүт өнімдері тоңазытқышта, ал нан жылы жерде сақталады.
Көкөністер жеке мәселе. Оларды 10-14 градус температурада ұстау керек, бірақ оңтайлы жағдай жасау оңай емес. Сондықтан салатқа және сэндвичке салынатындарды бөлме температурасында ұстаған жақсы, бірақ бұрыш пен салат жапырақтары салқын күйде сақталады. 
Қызанақтар жылы күйде қалса, дәмді болады. Ал банандар бөлме температурасында ұзақ тұрады. Ал тауық жұмыртқаларын кез-келген жерде сақтауға болады.